750 מיליון אירו: הסכם בלעדי של לאומי ובנק ההשקעות של האיחוד האירופי (EIB) למתן "אשראי ירוק" לעסקים קטנים ובינוניים בישראל
בתחילת 2023 חתמו בנק לאומי ובנק ההשקעות האירופי (EIB) על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי ובלעדי בישראל, במסגרתו EIB העניק ללאומי קו מימון בהיקף של חצי מיליארד אירו למתן "אשראי ירוק" בתנאים מועדפים לעסקים קטנים ובינוניים, לטובת קידום פרויקטים ירוקים וסביבתיים. זוהי הפעם הראשונה שה-EIB העניק תמיכה ממוקדת לעסקים בישראל העוסקים בהתמודדות עם משבר האקלים. בראשית 2024 בנק לאומי וה-EIB העמיקו את שיתוף הפעולה, והגדילו את קו המימון של האשראי הירוק לסך של 750 מיליון אירו.
ההסכם עם ה-EIB הוא נדבך משמעותי ביישום האסטרטגיה של בנק לאומי בנושאי אקלים וסביבה, שבמסגרתה קבע לאומי יעד להעמדת אשראי ירוק בסך של 35 מיליארד שקלים עד 2030.
תמיכה בעסקים המקדמים פעילות סביבתית
בנק ההשקעות האירופי הוא המוסד הפיננסי המרכזי מטעם האיחוד האירופי, אשר משקיע ומממן פרויקטים ברחבי העולם, גם מחוץ למדינות האיחוד. בשנים האחרונות פועלו של ה-EIB מתמקד בתחומי האקלים והסביבה, פיתוח תשתיות ותמיכה בעסקים קטנים ובינוניים. ה-EIB נחשב לאחד המממנים העיקריים של כלכלה ירוקה בעולם. הבנק התחייב להשקיע סכום של טריליון אירו בפרויקטים בנושאי אקלים וסביבה עד שנת 2030.
מהו סך מימון של ה-EIB?
ניתן להשתמש בהלוואה למימון פרויקטים עד להשקעות בשווי של 50 מיליון אירו. עם זאת, הלוואה הכוללת הטבה של ה- ה-EIB מוגבלת ל-25 מיליון אירו.
מי יכול להגיש בקשה להלוואה מה-EIB?
- עסקים קטנים בישראל המעסיקים פחות מ-250 עובדים על בסיס מאוחד, טרם ביצוע ההשקעה.
- עסקים בינוניים בישראל המעסיקים פחות מ-3,000 עובדים על בסיס מאוחד, טרם ביצוע ההשקעה.
- רוב ענפי המשק זכאים למימון, למעט ענפים ספורים.
לאילו מטרות ניתן להשתמש בהלוואה של ה-EIB?
ניתן להשתמש בהלוואה מה-EIB למימון כל השקעה והוצאה:
- השקעות בנכסים מוחשיים: רכישה, שיפוץ או הרחבה של נכסים מוחשיים, בכפוף למגבלות מסוימות הנוגעות לרכישת מקרקעין.
- השקעות בנכסים בלתי מוחשיים: בפרט הוצאות מחקר ופיתוח, רכישת רישיונות תהליך ותוכנות.
- דרישות ההון החוזר בטווח הבינוני והארוך לטובת הפעילות התפעולית של העסק או הארגון.
חשוב לדעת
אנו מיידעים את מקבלי ההלוואות על המעורבות של ה-EIB ועל תרומתו לתנאי המימון. בהתאם להסכם של לאומי וה-EIB, יש לאפשר לנציגי ה-EIB לבקר ולבדוק את כל האתרים, ההתקנות והעבודות במסגרת הפרויקט נשוא ההלוואה, וזאת בהתראה סבירה מראש. כמו כן, הבנק עשוי להעביר ל-EIB מידע על העסק ובעל החשבון.
מידע נוסף על התמיכה של EIB בעסקים ניתן למצוא באתר הבנק: www.eib.org .